rabotatuk.com Работа тук Работа от вкъщи

Работа от вкъщи

Публикувано на:  03-07-2021


rabotatuk.com

Работа от вкъщи

С появата на Covid-19 се появи за все повече работници възможността за работа от вкъщи. Това дава както предимства, така и недостатъци.

Продължителност на трудовия договор:

За работните позиции, които позволяват работа от вкъщи, добре е първо да си приготвите необходимата работна среда - удобно бюро, стол, компютър/ лаптоп, голям монитор, мишка, клавиатура, камера и слушалки с микрофон. Може би това е част от най-важните неща. Не забравайте, че работодателят е длъжен да Ви осигури необходимия минимум, за да може да извършвате трудовите си ангажименти. Или може да поискате финансова помощ, за да си помогнете при тяхното закупуване.

Опитайте се да обособите работно място във Вашия дом, което да Ви изолира от Вашето семейство по време на работа, за да не се разсейвате. Не забравяйте, че в дома си човек е по-трудно да се концентрира върху работата.

Заменете някои стари навици. При работа от вкъщи човек ще има възможност по-често да отделя време за хранене между задачите. За целта заменете сладките изкушения с плодове и ядки.

Работата от вкъщи дава както предимства, така и недостатъци.

Няколко предимства:

  • Повече време: Времето да отидете и да се приберете от работното си място ще го спестите. Също така няма да правите разходи за пътуване. Може да прекарвате повече време със семейството си, приятелите или да учите ново умение. Ако пресметнете каква сума пари ще спестите за период от една година, ще се уверите, че разходът не е малък.
  • Лични ангажименти: При работата от вкъщи ще имате възможност за съчетание на някои лични ангажименти непосредствено след края като ходене до банка или лекар.
  • Липса на дрескод: При работата от домашния офис не е необходимо да спазвате фирмения дрескод. Важно е да сте продуктивни
Недостатъци:
  • Разсейване: Да успете да се съсредоточите и да работите ефективно зависи от Вас, но в дома ни има много фактори, които да ни разсейват и така може да изгубим голяма част от работния си ден. Също така семейството вкъщи не е малък фактор.
  • Асоциализация: Липсата на физически контакт с колегите ще допринася за чувство на изолация. При работа от вкъщи комуникацията между колегите намалява и така може да останете на страна от развитието на нещата
  • Бърнаут: задължително е да разграничите служебния от личния живот. При работа от дома често хората не спират в края на работни ден, а продължават, за да си завършат задачата. Това ще Ви доведе до претоварване вследствие на което ще бъдете непродуктивен.
  • Физическа активност: Ако прекарвате по-голямата част от работния ден вкъщи зад монитора и нямате никаква физическа активност, това със сигурност ще доведе до психологически и физически проблеми

Заключение:Работата от вкъщи има своите предимства, но не се отразява добре на всички хора. Затова е най-добре всеки работещ човек, ако има възможност, да пробва дали това е начина на работа, който иска.