rabotatuk.com Работа тук Какво да правя на интервю за работа ?

Какво да правя на интервю за работа ?

Публикувано на:  11-03-2021


rabotatuk.com

Какво да правя на интервю за работа ?

Преди интервюто може да се упражните пред приятели какво поведение имате, обърнете внимание как поздравявате трябва да сте уверени и спокойни. Преценете добре времето си така че да не закъснявате, за целта предварително проучете точно къде имате среща.

Какво тип интервю може да имате ?

Има различни видове интервюта за работа, няма еднотипен модел за провеждане. Често кандидата за работа бива интервюиран от служител на отдел човешки ресурси или мениджър, може интервюто да бъде проведено едновременно с други кандидати за работа. Някои компании изискват от кандидатите преди интервюто да попълнят кратък тест за установяване на способностите им. През последните години се налагат онлайн интервютата за работа, този подход разширява възможностите пред кандидата за работа.

Как да започнем интервюто за работа ?

Ръкувайте се с всички, като се представяте как се казвате, седнете след като ви поканят. Добре е да се ориентирате от кого ще зависи решението за избор на кандидат. След като седнете оставете интервюиращия да започне разговор и той да бъде по-активната страна, избягвайте дългите отговори, някой въпроси са само формални.

Разговора по време на интервю обикновено започва с встъпителни въпроси: Какво знаете за фирмата, Къде видяхте обява за свободна позиция? Целта на тези въпрос е да ви предразположат да бъдете спокойни и уверени.

Често задавани въпроси по време на интервю ?

Опиатите се да отговаряте естествено, за да създадете максимално истинска представа за себе си, избягайте заучени фрази за отговори това ще ви представи в лоша светлина. Работодателите мога да ви задават много въпроси, представени под различен начин , но те се нуждаят да научат базова информация за човека стоящ пред тях:

 • Кажете нещо за себе си..Тук трябва да синтезирате най-важната информация за себе си, от която се интересува работодателя, избягвайте дългите отговори. Кажете какво образование имате(което отговаря за желаната позиция) и какъв предишен опит имате(свързан с кандидатурата), ако нямате стаж това може да бъде представено като предимство защото имате желание за развитие в нова област.
 • Какво искате да работите ? С този въпрос интервюиращия има за цел да види колко е мотивиран кандидата, да оцени как се изразява и комуникира. За да дадете уверен отговор добре е да го от репетирате предварително. Отговора на този въпрос дава възможност на интервюиращия да прецени дали ще може да станете част от настоящия екип.
 • Как си представяте себе си след 5 години ?Може да отговорите какви умения и знание искате да развиете, добре е да обясните с какво и по какъв начин ще можете да допринесете за фирмата, опиатите се да направите добро впечатление с това какво може да допринесете за вашия бъдещ работодател, отговора на този въпрос може да е ключ в избора на следващия служител.
 • Какви са вашите силни страни ?Работодателя цели да научи с какви умения бъдещия служител ще допринесе за развитието на компанията. Опишете няколко ваши качества като дадете пример от реални ситуации, като по този начин показвате че имате необходимия опит и знание.
 • Какво заплащане очаквате ? Един от най-важните въпроси по-време на интервю е Каква заплата очаквате? Добре е да бъдете запознати с средната заплата в сферата и да имате реална оценка за вашите умения. Може да кажете, че очаквате заплата средна за бранша или да отговорите, че очаквате заплата в граници от до. Опитайте се на всички въпроси да имате отговори преди да отидете на интервю, за да избягвате спонтанни импровизации.
 • Имате ли някакви въпроси ?С този въпрос човека срещу вас иска да види какви интереси проявявате, добре е да сте подготвили няколко въпроса, за да създадете добро впечатление. В този етап на разговора може да зададете въпроси за неща които не са се изяснили в разговора. Например:

  Кога мога да очаквам вашето решение ?

  Какво време се отделя за обучение на новите служители ?

  Какви са последните ви проекти ?

  Разберете какви ще са следващите стъпки ако бъдете одобрен за второ интервю.