rabotatuk.com Работа тук Каква заплата искате?

Каква заплата искате?

Публикувано на:  04-04-2021


rabotatuk.com

Каква заплата искате?

Един от най-важните въпроси по време на интервю за работа. Кандидатствали сте във фирма, която е лидер на пазара и имате насрочено интервю, обаче не знаете какво да отговорите на този въпрос или се притеснявате, защото ако дадете грешен отговор може да не последва второ интервю.

Какво да направите?

Проучете и разберете средните заплати в този бранш във Вашия град. Ако може да научите какви заплати дава фирмата, в която кандидатствате, ще имате възможност Вашето искане максимално да се доближи до определения бюджет.

Важно е на какъв етап от интервюто Ви задават този въпрос. Ако имате първо интервю с представител на HR- отдела, тогава въпросът е напълно формален. Не забравяйте, че тези хора трябва да намерят най-талантливия кандидат, който ще работи за най-малко пари. На този етап от интервюто може да отговорите, че бихте желали да научите повече детайли за предлаганата работа, за да може да отговорите с конкретна цифра. Ако изискат от Вас да дадете отговор със сума, добра практика е да посочите заплата с широка граница пример от 1500лв до 2000лв

Второ интервю - ако сте преминали първия подбор и тогава този въпрос Ви е зададен от някой мениджър, тогава е добре да посочите стартовата заплата, която изисквате и да отбележите, че е важно да има развитие. Ако имате притеснения да назовете сума може да отговорите така: Средната заплата за бранша ме удовлетворява, за мен е важно да има развитие и социални придобивки.

Ако се изисква от Вас конкретна сума за заплата, трябва да се подготвите с отговора на този въпрос преди интервюто. За да не изпаднете в неудобна ситуация, обмислете всичко предварително и когато ви зададат въпроса, бъдете готови с отговора.

Обърнете внимание на допълнителните неща като:

  • Кога и как се преразглежда трудовото възнаграждение?
  • Какви финансови и социални бонуси има?
  • Колко е продължителността на платената годишна отпуска?
  • Има ли възможност за командировки?
  • Възможност за какво кариерно развитие има?