rabotatuk.com Работа тук Увеличение на заплатата. Как да поискаме увеличение на заплатата?

Увеличение на заплатата. Как да поискаме увеличение на заплатата?

Публикувано на:  25-05-2021


rabotatuk.com

Увеличение на заплатата. Как да поискаме увеличение на заплатата?

Всеки иска да получава по-голямо трудово възнаграждение, да бъде по-добре оценяван на работа. Повечето хора искат Увеличение на заплатата, но по грешен начин. Вероятно се чувствате недооценени и мотивацията Ви липсва. Няколко кратки, но важни съвета:

  • Искате увеличение: : Работете усърдно за повишение. Покажете, че Вашият труд е ценен за компанията, за да може ръководителят Ви да оцени Вашите умения и да получите увеличение на заплатата. Накарайте ръководството да Ви оцени. Не се опитвайте с оплаквания да изтръгнете повече пари. Щом сте се задържали на работа най-вероятно работите усилено и заслужавате повишение.
  • Направете проучване: Направете проучване каква е средната заплата в бранша на подобна позиция. Може да подходите към началника си с думите: „Средната заплата в бранша за подобна длъжност е с 250 лв повече от сумата, която получавам.“
  • Искайте конкретно увеличение:  Когато искате конкретна сума е по-трудно да Ви се откаже, защото звучите като уверен човек, който си знае цената. Пример: В последно време съм направил голям принос за компанията и бих се зарадвал, ако ми увеличите заплатата с 250лв.
  • Не показвайте емоции: Вероятно ще преговаряте директно с шефа си. Не забравяйте, че този човек е предприемач и не би се повлиял от емоционални разкази за лични проблеми. Използвайте аргумента, че след повишението на заплата ще бъдете по-продуктивни и ще може да допринесете повече за успеха на фирмата. Накарайте шефа си да се чувства добре, че Ви дава повече пари.
  • Не се оплаквайте: Не искайте повишение за това, че животът е труден и че много работите Шефът знае това. По този начин ще създадете негативно впечатление за Вас.
  • Просто попитайте, не заплашвайте Не казвайте: Увеличаваш ми заплатата или напускам? Вероятно няма да получите парите и ще трябва да напуснете като останете в лоши отношения. Този въпрос е много краен и рядко води до желания резултат. Ами ако сега получите увеличението, как ще поискате отново увеличение след време?
  • Обмислете отказ: Това е част от преговорите. Може да получите сега отказ, но не се отказвайте.
  • Социални придобивки: Да, важно е да получавате повече пари, но някои работодатели може да Ви предложат социални придобивки като ваучери за храна, намаления в магазини или други удобства.
  • Кога да попитам: : Изберете правилния момент. Това е на-важната точка. Добре е да го направите в началото или в края на работния ден, когато всичко е по-спокойно. Възползвайте се от ситуацията. Например когато сте допринесли за цялостния успех на компанията може да изтъкнете Вашия личен принос и да поискате повишение.