rabotatuk.com Работа тук Как да направим атрактивна автобиография CV

Как да направим атрактивна автобиография CV

Публикувано на:  18-01-2021


rabotatuk.com

Как да направим атрактивна автобиография CV

Преди всеки кандидат за работа да започне да търси подходящата обява, трябва да изготви своето представяне т.нар CV. Платформата rabotatuk.com дава възможност на всеки регистриран потребител да изготви своето представяне, в което да опише своя опит, умения, качества. Има възможност в свободен текст да опише защо Вие сте подходящият кандидат и поле, в което може да напишете каква заплата бихте желали да получавате. Добре написаната автобиография създава първото впечатление за кандидата пред работодателя. Затова трябва да е грамотно написана, с вярна информация и с добре подбрана снимка.

Важен съвет

Вашата автобиография трябва да представи Вашите качества и умения , Вашия професионален опит, за да направите добро първо впечатление. Акцентирайте върху фактите, които ще Ви представят в най-добра светлина, за да предизвикате интерес у четящия вашето CV така че да стигнете до покана за интервю.

Какво трябва да съдържа добрата автобиография ?

Няма общоприет формат за писане на автобиография. Затова rabotatuk.com е създал форма, чрез която потребителят има възможност да попълни основните елементи на едно CV:
 • Лични данни:  които могат да се използват за обратна връзка при одобрение на кандидата. Внимавайте какъв e-mail използвате. Избягвайте да използвате служебен mail или псевдоними. Това би предизвикало негативни заключения за Вас.
 • Професионален опит:  В тази секция от вашата автобиография следва да представите какви длъжности сте заемали, които са Ви помогнали да се изградите като специалист. Опишете ги в хронологичен ред, като обърнете внимание на следната информация: име на заеманата длъжност, от кога до кога сте работили, име на организацията/фирмата, кратко описание на изпълняваните задачи и постигнатите цели, вашият принос, с който се гордеете. Автобиографията трябва да акцентира само върху избрана част от Вашия професионален опит, който има отношение към желаната работна позиция. При избора на нов човек за своя екип, за работодателите е важен предишния опит на кандидата и за някои това е решаващ фактор.
 • Образование:  В тази част от автобиографията може да изброите учебните заведения, които сте завършили. За някои работни позиции има специфични изисквания за образователната степен на кандидатите. Ако сте наскоро завършили и нямате професионален опит може да опишете само своето образование, като отделите специално място на своите разработки като: курсови работи, публикации, дипломна работа, стажове, участие в научни конференции и др. Някога липсата на опит (трудов стаж) е предимство, защото някои работодатели предпочитат да изградят служителя като специалист според тяхната фирмена политика.

Допълнителни умения
Ако притежавате допълнителни умения като :
 • Чужд език може да опишете на какво ниво го владеете.
 • Компютърна грамотност:  може да опишете специфичен софтуер /приложение, с което може да работите.
 • Шофьорски умения ако кандидатствате за работа, свързана с шофиране е задължително да опишете каква квалификация притежавате.

Обърнете внимание
 • Причина за напускане на предишната работа
 • Описание на физическите Ви данни
 • Прекалено дълги описания
Съвети
 • Преди да изпратите своята автобиография проверете за точна информация, телефон, имена, правопис.
 • Помолете още някой да прегледа вашето CV когато го завършите.